Nya minnen av gamla saker.

Ja, här har det varit tyst ett tag. Det händer inte så mycket extraordinära saker.Eller ja, jag är väl ganska lat också.
Nedräkningen inför hemfärden har börjat. Vilket betyder att dagarna spenderas flängandes fram och tillbaka på Guadalajaras gator för att köpa så mycket saker som möjligt att ta med mig hem. Jag vill ta med mig hela staden, hela landet! Men då jag antar att detta är omöjligt så köper jag Jesusstatyer och skor i alla regnbågens färger.

När jag inte föder min shoppingnerv så sitter jag på fik, cafén och restauranger och läser och äter. Njuter av den Mexikanska maten till sista tuggan. För jag vet att det kommer att dröja till jag får känna exakt dessa smaker igen.

Gammalt är bäst. Jag kommer sakna mina cafén. Mina gubbcafé. Café D´val heter mitt favoritställe. Detta var bland de första ställena jag och Tamara httade i Januari och vi döpte det direkt till gubbcafét. Här sitter gubbar med en kopp kaffe och en cigarett och pratar inte med varandra på flera timmar. Istället för att prata så spelar de schack. De som ej spelar schack läser, de sitter där i sin ensamhet med högar av böcker bredvid sig. Här har vi spenderat oändligt många timmar pluggandes eller bara sittande tänkandes på livet och hur bra vi har det.

Café nummer 2 heter Malik, Malik firar 50 år i år och gubbarna som spelar domino och upptar halva cafét har nog funnits där sen det öppnade. Mysfaktorn är inte lika hög här. Men de har min favoriträtt. Sopa Azteca. Tacos släng dig i väggen. Efter en månad i Mexiko hade jag fått nog av Tacos, äter det inte så ofta som ni kanske tror. Men min absoluta favoriträtt här i Mexiko är  Sopa Azteca. Jag hoppas av hela mitt hjära att jag lyckas tillaga det när jag kommer hem.
Snabb förklaring: Sopa Azteca består av någon slags tomat och chilibas, hårda strimlade toprtillas som blir mjuka i soppan, ost som smälter (och vi vet alla hur mycket jag gillar smält ost), avokado och toppat med creme fraiche. Vattnas i munnen jag bara tänker på det.

Ställe nummer 3 är inte ett café utan en Cantina, en Mexikansk gammal pub. På La Fuente sitter de gamla gubbarna i rader och dricker tequila efter tequila medan en ännu äldre gubbe sitter och spelar piano och vid speciella tillfällen är där en man som sjunger opera till pianomusiken. Förutom att gubbarna ibland kan bli lite för närgångna så har vi spenderat många trevliga aftnar här. Och när vi lärde känna ägaren och alla som jobbar där och fick gratis drinkar så blev det hela mycket trevligare. Detta stället går snart in på sitt 100e år och ser ut precis som ett ställe gör efter 100 år efter men för mig är detta Mexiko, gamla hederliga Mexiko. La Fuente är en av sakerna som alltid kommer vara fastetsade i mitt minne.


La Fuente


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0