Krig

Mexiko är en krigszon.
Mexiko är mitt upp i ett krig.Ett krig som inte går att stoppa genom att man konfiskerar vapen eller fångar bovarna. Stoppas Mexikos droghandel så kommer många människor till och med hela städer gå under.
Människor dör som följd av kriget men samtidigt är ett oändligt antal människor beroende av detta krig för att överleva. Det verkliga problemet är egentligen inte knarket utan fattigdom och en stat som om och om igen gör sitt folk besvikna. När ungdomar blir skjutna av sin egen stat och när man sedan skyller på droguppgörelser så är det något som är fel. Mycket fel.

När bortskämda snorungar på stureplan flyr verkligheten för en stund med en lina och när det snackas om att drogberoendet i Sverige är på väg uppåt så består verkligheten här av ett annat slags beroende. Ett beroende som bygger upp liv och har möjligheten att lika fort förstöra dem.


I dag arvoderas ett mord med runt tusen kronor i gränsstaden ­Ciudad Juárez. Tänker vi oss att offret är en man på 70 kilo betyder det att hans liv kostar knappt ett och ett halvt öre per gram. I Europa ligger marknadspriset på kokain upp mot tusen kronor grammet. Räknar jag rätt betyder det att ett kuvert ko­kain i Stockholm är värt drygt 65 000 gånger så mycket som ett människoliv i Mexiko. De häftiga krognätterna har sitt pris.

Läs hela artiklen i DN här.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0